Advent og adventstiden – forberedelsens tid for julen

Advent er en tid med forventning og forberedelse til feiringen av julen. Ordet «advent» kommer fra det latinske ordet «adventus,» som betyr «ankomst.» Adventstiden markerer begynnelsen på kirkeåret i mange kristne tradisjoner og består av de fire søndagene før julaften. Her er en grundig utforskning av advent og de ulike tradisjonene knyttet til denne spesielle perioden.

Historie og opprinnelse

Adventstiden har sine røtter i det 4. og 5. århundre, opprinnelig som en tid for faste og bot i forberedelsen til jul. Denne perioden ble også brukt til å forberede nye konvertitter til dåpen, som ofte fant sted på julaften. Med tiden utviklet advent seg til en tid for å minnes Jesu første komme og for å se frem mot hans gjenkomst.

Adventskrans og lys

En av de mest kjente symbolene på advent er adventskransen, som ofte består av en sirkel av granbar med fire lys. Hvert lys representerer en av de fire søndagene i adventstiden. Tradisjonen med adventskransen antas å ha startet i Tyskland på 1800-tallet, og har siden blitt adoptert i mange land. Lysene tennes en etter en for hver søndag i advent, og symboliserer lyset som kommer til verden med Jesu fødsel.

  • Første lys: Håpets lys
  • Andre lys: Fredens lys
  • Tredje lys: Gledens lys
  • Fjerde lys: Kjærlighetens lys

I noen tradisjoner finnes det et femte lys, Kristuslyset, som tennes på julaften eller juledagen.

Adventskalender

Adventskalenderen er en populær tradisjon som hjelper barn (og voksne) med å telle ned dagene til jul. Den første trykte adventskalenderen ble laget i Tyskland på begynnelsen av 1900-tallet. Moderne adventskalendere kan inneholde alt fra små sjokolader og gaver til daglige aktiviteter og bibelvers. Mange familier lager også sine egne adventskalendere, noe som kan være en morsom og kreativ måte å feire advent på.

Adventstiden i kirken

I kirker markeres advent med spesielle gudstjenester og lesninger fra Bibelen som fokuserer på profetiene om Messias’ komme. Mange kirker bruker lilla, som er botens og forberedelsens farge, til å dekorere alteret og lysene i adventstiden. Den tredje søndagen i advent, kjent som Gaudete-søndag, er en dag med glede midt i forberedelsestiden, og alteret kan være dekorert med rosa eller hvite lys.

Musikk og sanger

Adventstiden er også en tid for vakre sanger og musikk som hjelper til med å forsterke følelsen av forventning og håp. Noen kjente adventssanger inkluderer:

  • «O Come, O Come, Emmanuel»: En tradisjonell hymn som uttrykker lengselen etter Messias’ komme.
  • «Veni, Veni, Emmanuel»: En gregoriansk chant som stammer fra det 12. århundre.
  • «People, Look East»: En engelsk carol som oppmuntrer troende til å forberede seg på Kristi komme.
Adventstradisjoner rundt om i verden

Tyskland:
Adventskransen og adventskalenderen er begge viktige deler av tysk adventsfeiring. Mange tyskere baker også spesielle kaker, som Lebkuchen (pepperkaker) og Stollen (en fruktbrød).

Sverige:
I Sverige feires St. Lucia-dagen den 13. desember, hvor en ung jente kledd i hvitt med en krone av lys leder en prosesjon og synger sanger. Dette markerer lysets seier over mørket.

Mexico:
Las Posadas, en ni dagers feiring fra 16. til 24. desember, gjenskaper Maria og Josefs søken etter et sted å bo i Betlehem. Dette inkluderer prosesjoner, sanger og festligheter.

Italia:
I Italia, spesielt i Napoli, er det en sterk tradisjon for å lage detaljerte nativity-scener, eller presepi, som viser Jesu fødsel med figurer og landskap.

Filippinene:
Simbang Gabi, ni dager med førjulsmesse, er en viktig del av filippinsk adventsfeiring. Disse messene holdes tidlig om morgenen og avsluttes med festlige måltider.

Adventstidens betydning

Advent er en tid for å bremse ned i en travel verden og reflektere over de dypere betydningene av julen. Det er en tid for å forberede hjertene og hjemmene våre for ankomsten av Jesus, og for å huske at julen handler om mer enn gaver og festligheter. Advent minner oss om håp, fred, glede og kjærlighet, og oppmuntrer oss til å leve ut disse verdiene i våre liv.

Enten det er gjennom tent lys, kalendere, musikk eller tradisjoner, gir advent oss en rik og meningsfull måte å forberede oss på julen. La denne adventstiden være en tid for refleksjon, takknemlighet og forventning om de gledene som kommer.

God advent! 🎄✨