Julens filmer på kino 2011

Hvert år så er det mange filmer som vises rundt høytiden slik at vi sammen med familie og venner kan snike oss litt vekk og inn i en mørk kinosal. Her finner du en liten oversikt over noen av filmene som vises på kino i år.

A Dangerous Method

På slutten av første verdenskrig er Zürich og Wien settingen for en mørk historie om seksuelle og intellektuelle oppdagelser. Basert på sanne hendelser, tar filmen et glimt inn i det konfliktfylte forholdet mellom den lovende psykiateren Carl Jung, hans mentor Sigmund Freud og Sabina Spielrein – den vakre men forstyrrede kvinnen som kommer mellom dem. Deres personlige utforskning av sensualitet, ambisjoner og svik driver Jung, Freud og Sabina til å utfordre, og for all tid endre moderne tenking.

A Dangerous Method handler om utviklingen av psykoanalysen og konflikten mellom analysens foregangsmenn. Regissør David Cronenberg har de siste årene hatt stor suksess med filmene A History of Violence og Eastern Promises. I hovedrollene finner vi Oscar-nominerte Viggo Mortensen (Ringenes Herre-filmene, The Road) som Sigmund Freud, Michael Fassbender (Inglourious Basterds, X-Men: First Class) som Carl Jung, Oscar-nominerte Keira Knightley (Love Actually, Om forlatelse) som Sabina Spielrein. Manuset er skrevet av Oscar-vinneren Christopher Hampton (Dangerous Liaisons) mens den tre ganger Oscar-vinnende komponisten Howard Shore har skrevet filmmusikken.

Kinopremiere: 02.12.2011

 

Arme Riddere

Vettskremt og blodig våkner Oscar Svendsen med en hagle i hendene i det som en gang var en anstendig strippebule ved Svinesund. Rundt ham ligger åtte lik, og foran ham står kriposetterforsker Solør og peker på ham med en pistol. For Solør fremstår det klart at han er den skyldige selv om Oscar hardnakket bedyrer sin uskyld.

Kinopremiere: 02.12.2011


Happy Feet 2 (3D)

I animasjonsfilmen og oppfølgeren til Oscar-vinneren «Happy Feet» fra 2006 returnerer vi til det storslåtte og vakre landskapet i Antarktis, med full 3D og norsk tale.

Det oppstår problemer for keiserpingvinen og steppekongen Mumble når det viser seg at sønnen Erik ikke kan danse. Motvillig til å lære reiser Erik ut på egne eventyr. Her får han møte Den mektige Sven – en pingvin som kan fly!

Mumble skjønner at han ikke lenger duger som Eriks forbilde. Og situasjonen forverrer seg når verden blir rystet av mektige krefter. Erik lærer noe om mot, når han ser sin far Mumble samle hele pingvin-nasjonen og all verdens fantastiske skapninger. Alt fra små krill til store elefant-seler må kjempe sammen i fellesskap – for å redde Antarktis.

Bildegalleri:

Kinopremiere: 02.12.2011

 

Julenissens lærling

Julenissen har et stort problem. Han begynner å se dårlig og han husker ikke så godt mer. Han vil ikke trekke seg tilbake, men han må følge regler for julenisser å finne seg en etterfølger. Den heldige vil bli valgt blant millioner av barn. Men navnet må være Nicholas, være foreldreløs og ha et godt og varmt hjerte.

På den andre siden av jorden; i Australia er det en liten gutt som virker som den perfekte etterfølgeren til julenissen. Nicholas er den perfekte gutten, men han har et stort problem, Han er redd for høyder og har lite selvtillit.

Vil julenissen bestemme seg for å hjelpe Nicholas så ha kan bli den nye julenissen?

Kinopremiere: 02.12.2011

 

Arthurs Julegaverace (3D)

Den dataanimerte 3D-komedien Arthur Christmas, en Aardman produksjon for Sony Pictures Animation, avslører endelig det utrolige, til nå ukjente svaret på alle barns spørsmål: Hvordan klarer Julenissen å levere alle presangene i løpet av én eneste natt? Svaret: Julenissens fantastiske, ultra-høyteknologiske operasjon skjult under selve Nordpolen. Men i sentrum for hele filmen ligger en historie med alle ingrediensene til en klassisk julefortelling. En komisk dysfunksjonell familie og en usannsynlig helt, Arthur, med et presserende oppdrag som må fullføres før julen er her.

Kinopremiere: 09.12.2011

 

 New Year’s Eve

Livene til et knippe par og single vikles ii hverandre i løpet av en nyttårsaften i New York City. Rollelisten toppes av Robert De Niro, Sarah Jessica Parker, Zac Efron, Katherine Heigl, Jessica Biel og Michelle Pfeiffer.

Kinopremiere: 09.12.2011

 

Wanderlust

Paul Rudd og Jennifer Aniston spiller i Wanderlust, en komedie fra regissøren David Wain (Role Models) og produsent Judd Apatow (Knocked Up). Et par forlater storbyens kjas og mas til fordel for et avslappet bygdesamfunn, hvor det eneste kravet er at man er seg selv.

George (Rudd) and Linda (Aniston) er et overarbeidet og anspent par som bor på Manhattan. Etter at George mister jobben, sitter de kun igjen med ett valg: Flytte inn hos den heslige broren til George i Atlanta.

På veien dit snubler George og Linda over Elysium – et idyllisk, lite samfunn befolket av fargerike karakterer som omfavner et helt annet livssyn enn de er vant til. Penger? Kan ikke kjøpe deg lykke. Karriere? Hvem trenger det. Klær? Bare hvis du vil ha dem.

Representerer Elysium nettopp den friske starten George og Linda trenger? Eller vil perspektivendringen skape flere problemer enn den løser?

Kinopremiere: 09.12.2011

 

Alvin og gjengen 3

Alvin, Simon, Theodor og Chipettene lever livets glade dager som bare de kan gjøre, dansende og syngende om bord på et cruiseskip i Karibien. Men når ulykken er ute og de havner over bord, skylles de i land og strandes på en tropisk øy. De oppdager at øya ikke er så øde som de først tror, og blir nødt til å bruke fantasien for å prøve og komme seg hjem igjen.

Kinopremiere: 16.12.2011

 

Arrietta

Studio Ghiblis film basert på Mary Nortons bok Lånerne Under gulvet i et stort vakkert hus, i en magisk gjengrodd hage, bor bittelille Arrietta på 14 med sine like små foreldre. I huset bor en gammel dame som er lykkelig uvitende om sine leieboere. Alt de eier lager de fra ting de har lånt. Vann, mat, strøm og møbler. Bord, stoler og kjøkkenredskaper. De låner bare litt hver gang, så ingen skal legge merke til det. Men å leve skjult er ikke så lett. Derfor er livene deres alltid fulle av fare og spenning.

En dag flytter huseierens hjertesyke barnebarn Johs inn i huset for en periode. Arriettas foreldre har alltid advart henne: Blir man sett av et menneske, må man umiddelbart flytte. Men Arrietta hører ikke etter og gutten oppdager henne. Det går ikke lang tid før vennskapet mellom Johs og den lille lånerjenta blomstrer.

ARRIETTA er en ny, fantastisk barnefilm fra velkjente Studio Ghibli som står bak en rekke fantasirike og forseggjorte animasjonsfilmer, bl.a. CHIHIRO OG HEKSENE og MIN NABO TOTORO. Hayao Miyazaki har skrevet manus til filmen som kommer på norske kinoer både i dubbet og originalversjon.

Kinopremiere: 25.12.2011

 

Nader og Simin – et brudd

Årets store filmatiske mesterverk Gullbjørn-vinneren fra filmfestivalen i Berlin er et intenst mellommenneskelig drama om små løgener som får store konsekvenser. Samtidig er filmen en subtil kommentar til livet i dagens Iran.

Nader og Simin har vært gift i mange år. Sammen har de tenåringsdatteren Termeh. De har begge gode stillinger og bor i en stor leilighet i en av Teherans bedre bydeler. Simin ønsker å reise ut av landet og vil ha med seg datteren. Nader vil også gjerne flytte, men føler at han ikke kan forlate sin Alzheimer-syke far som bor hjemme hos dem. Han vil heller ikke ta ut skilsmisse som må til for at Simin kan ta med seg Termeh.

Det som begynner som et klassisk samlivsdrama utvikler seg raskt til en nervepirrende thriller, der sannheten har mange ansikter. Filmens store persongalleri byr alle på sterke portretter av mennesker fanget i et nett av religiøse regler, uskrevne lover og ønsket om et bedre liv.

I tillegg til å vinne Gullbjørnen for beste film mottok hele skuespillerensemblet prisene for beste kvinnelige og mannlige skuespillere på Berlin filmfestival.

Denne filmen blir garantert å finne på alle lister over årets beste filmer. NADER OG SIMIN – ET BRUDD er også Irans kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Kinopremiere: 25.12.2011

 

Sherlock Holmes: A game of shadows

Sherlock Holmes har alltid vært den smarteste i sin tid, til nå. Men en ny, kriminell mesterhjerne, Professor Moriarty (Jared Harris) dukker opp som en intellektuell utfordring for Holmes. Med sin evne til ondskap og totale mangel på samvittighet, får han taket på selveste Holmes. 7

Når kronprinsen av Østerrike blir funnet død, ser bevisene ut til å peke mot selvmord, i hvert fall ifølge Inspector Lestrade (Eddie Marsan). Men Sherlock Holmes skjønner at prinsen har vært utsatt for mord – et mord som bare er en liten del av en større, illevarslende plan, – iverksatt av en viss Professor Moriarty.

Etterforskningen har visse fordelaktige sider når den fører Holmes til en hemmelig «gentlemen’s club», der både Sherlock og hans bror, Mycroft Holmes (Stephen Fry), skåler for Dr. Watsons siste dag som ungkar. Her møter også Holmes Sim (Noomi Rapace), en mystisk spåkone, som ser mer enn hun avslører og gjennom sin uvitende deltakelse i mordet på kronprinsen er morderens neste mål. Holmes klarer så vidt å redde livet hennes, og som takk blir hun motvillig med på å hjelpe ham.

Etterforskningen blir enda mer farlig når den fører Holmes, Watson og Sim over kontinentet fra England til Frankrike og Tyskland, og videre til Sveits. Men den utspekulerte Moriarty er alltid et steg foran med sitt nett av død og ødeleggelse, og hvis han lykkes vil han kunne endre historien for alltid.

Kinopremiere: 25.12.2011