Tradisjonen med juletre i Norge –  fra historie til moderne favoritter

Juletreet er en elsket del av julefeiringen i Norge, og dets skinnende tilstedeværelse i hjem og offentlige steder sprer julestemning over hele landet. La oss dykke ned i historien og utviklingen av denne tradisjonen, samt se på de mest populære juletrærne i Norge.

Historie og opprinnelse

Tradisjonen med å ha et juletre stammer fra Tyskland, hvor det første dokumenterte juletreet ble satt opp i Strasbourg på 1500-tallet. Denne skikken spredte seg raskt gjennom Europa og nådde Norge på midten av 1800-tallet. Det var særlig de velstående og borgerskapet som først tok i bruk juletreet, men snart ble det vanlig i de fleste hjem. Juletreet symboliserer liv og håp midt i vinterens mørke og kulde.

Juletreet i norske hjem

I Norge er det vanlig å hente eller kjøpe juletreet i begynnelsen av desember, selv om noen venter til lille julaften. Treet blir ofte pyntet med lys, glitter, julekuler, og personlige ornamenter. Treet står gjerne i stua og er sentrum for mange av julens aktiviteter, som å åpne julegaver og synge julesanger.

Populære typer juletrær i Norge
  • Norsk Gran (Picea abies):
    1. Den norske grana er kanskje det mest tradisjonelle juletreet i Norge. Det har en klassisk, symmetrisk form med tette grener og korte nåler som gir en frisk duft av skog. Grana er rimelig og lett tilgjengelig, men nålene kan falle raskt hvis treet ikke vannes godt.
  • Edelgran (Abies nordmanniana):
    • Edelgrana, også kjent som Nordmannsedelgran, er populær på grunn av sine myke, mørkegrønne nåler som holder seg godt på treet gjennom hele sesongen. Den har en mer robust og fyldig form sammenlignet med den norske grana, og den drysser mindre. Edelgrana er ofte litt dyrere, men mange mener den er verdt det på grunn av dens utseende og holdbarhet.
  • Fjellgran (Picea omorika):
    • Fjellgrana, også kjent som serbisk gran, har en slank og elegant form. Den er kjent for sine blågrønne nåler og grener som svinger oppover, noe som gjør den enkel å dekorere. Fjellgran er en mellomting i pris mellom norsk gran og edelgran.
  • Kavlifuru (Pinus cembra):
    • Selv om furu ikke er like vanlig som gran og edelgran, velger noen likevel kavlifuru på grunn av dens lange, myke nåler og behagelige duft. Den har en mer åpen og luftig struktur, noe som kan gi et unikt og sjarmerende preg til juledekorasjonene.
Offentlige juletrær

I tillegg til trærne i hjemmene våre, er store juletrær et viktig symbol i mange byer og tettsteder i Norge. De mest kjente inkluderer juletreet på Universitetsplassen i Oslo og treet i Bergen sentrum. Disse trærne samler folk til lysseremonier og er ofte midtpunktet for lokale julemarkeder og arrangementer.

Juletreet har blitt en uunnværlig del av julen i Norge, og hvert år bringer det glede og lys inn i våre hjem. Enten du foretrekker en tradisjonell norsk gran, en robust edelgran, en slank fjellgran eller en duftende kavlifuru, er valget av juletre like mye en personlig preferanse som en del av tradisjonen. Det viktige er at treet skaper en følelse av varme, samhold og magi i juletiden.

God jul og kos deg med pyntingen av juletreet! 🎄✨